Wednesday, July 3, 2013

Temasya Sukan Balapan SMKDBL ke 50.

Posted by Zainah Senin at 9:33 AM 0 comments

Testing berblogger guna I Phone! Mudah dan senang! 

Monday, December 3, 2012

EDISI HCMC VIETNAM 2012

Posted by Zainah Senin at 11:27 PM 2 comments


Antara ahli rombongan yang riang gumbira menantikan saat penerbangan ke Vietnam. Terbayang2 kain cotton idaman ramai yang sentiasa bermain di mata. Beribu2 Dong ditukar sebagai satu cagaran untuk mendapatkan berhelai2 baju. Tudia impian dan harapan mereka2 yang di snap pic nye nih. Kebetulan pula kami adalah guru Malaysia yang memerlukan memakai pakaian kebangsaan sebagai uniform rasmi kami bekerja maka Vietnam adalah destinasi pujaan. InsyaAllah pada tahun hadapan sesi persekolahan 2013 tema pakaian guru2 di atas adalah cotton vietnam dlm sesi pembelajaran. Ngeh!!!!
Tepat pukul 10.00 Pagi kaki2 kami semua berjaya mendarat ke bumi Vietnam. Dua bagasi kecil menjadi sandaran kepada yani dan aja. Keyakinan mereka bahawa bagasi kecil mereka adalah yg plng berat dan plng besar nmpknye rapuh apabila melihat bagasi aku yg lebih besar. Padahal mereka berdua adalah insan2 yang mencari kebahagiaan dalam hidup dengan membeli belah. Gelak yang sopan daripada aku melihat bagasi mereka menyebabkan bibir mereka terjuih dan hati berasa jengkel. Hati mereka jengkel adalah satu kegembiraan dalam hidup aku. Hahaha 


Senyuman terukir di dalam bas. Kelihatannya wajahnya tenang namun sebenarnya gelodak di jiwa  Siti Hajar bt Sulaiman bagaikan kerbau yang hendak disembelih pada Hari Raya Korban. Adalah pantang baginya menaiki bas kerana trauma disebabkan kemalangan melibatkan bas yang sentiasa dipaparkan di dalam akhbar. Namun adanya Marziyani bt Kamsan sebagai Pakar Motivasi dan memberi perangsang yang tiada henti2 maka senyuman yang paling indah dapat diberikan. Oyeah bebi akhirnya awk dapat naik bas dengan saya menjadi saksi atas kesengsaraan awak. Haha. ollololo tomei!!!

Destinasi pertama yang dibawa ialah City Tour Presidential Palace, Monument, Cathederal & Post Office. Di sini menempatkan pelbagai sejarah perang yang berlaku di Vietnam. Kenderaan, senjata, gambar2 berkaitan perang dan bagaimana penderitaan rakyatnya akibat perang di Vietnam memberikan kesedaran bahawa alangkah bersyukurnya aku dan rakan2 tidak mengalami atau merasai pengalaman hidup dalam kancah peperangan. Kami berperang dalam kancah pengajaran dan pembelajaran agar pelajar kami cemerlang dunia dan akhirat. Ameen. Dengan semangat nasionalisme yang tinggi dan kagumnya kami kepada pejuang2 Vietnam maka tabik spring diberikan kepada perajurit2 Vietnam diketuai oleh Kapten Izan dengan senyuman kambing terukir di wajahnya, diikuti Leftenan Anida yang paling rendah tp semangat juangnya tinggi, Koperal Aida yang wajahnya serius namun berjiwa penyayang. Dua lagi tuh adalah prebet2 yang hanya tunggu masa dibuang daripada pasukan kerana masalah disiplin yang sangat teruk. choy!!
Setelah jiwa kami disematkan dengan semangat juang kami dibawa ke Monument Cathederal. Paling suka view nih..bangunan oren....langit biru...Abaikan objek2 yang berada di hadapan nih..**mmg menyakitkan mata** hahahhah
Lokasi seterusnya ialah Hard Rock Cafe HCMC. Penggemar koleksi Hard Rock pasti tidak melepaskan peluang untuk membeli. Niat hati nak beli Tshirt tp apakan daya harganya menyebabkan mata kami menjadi merah dan berair dan biarla duit tu kami beli kain cotton kami.  Untuk kami yang kurang berkemampuan kami tidak melepaskan peluang untuk bergambar. Yang ni je la kami mampu....hehehehe. Tuh contoh orang tak mampu. Hahahaha ** tp dia nak beli jam marc jacobs..saya nak jugak**
Sambil menanti ahli2 rombongan yang lain membeli belah di Hard Rock Cafe. Kami sebagai ahli paling muda, cantik, bergaya dan kurang berkemampuan berjaya merakamkan aksi paling gemilang. Oyeah!! **ye  aku akui ayat penyata tadi terlalu poyo**
Nampak tak?? baju dah lain. Ini bermaksud kami dah sampai hotel dan telah membersihkan diri. Segar balik, Shopping Time kat Ben Thant Market. Hotel dan Ben Thant tidakla jauh sangat. Hanya dengan kudrat kaki kami mampu ke Ben Thant Market dengan penuh riang. Diketuai oleh K. Amy selaku wakil dari passage tour yang anggun dan jelita walaupun usia sudah mencecah 30an. 
                                     
Apa yang ada kat Ben Thant Market??? Mestila kain cotton yang beribu raban..cenderahati spt yg ditunjukkan dlm gambar. Pelbagai tshirt dan barang2 lain. Jangan risau RM, US Dollar, Dong semua itu diterima di Ben Thant Market. Biasanya mereka buka harga pun dalam RM. Jangan malu untuk menawar. Tawarla seberapa yang boleh. Tak pandai berbahasa Vietnam..guna sahaja Bahasa Melayu atau English. Grammar salah pon x pe...asalkan paham. Kebanyakan peniaga pon boleh berbahasa melayu dengan baik. Toleh kiri toleh kanan kebanyakan adalah pelancong dari Malaysia. Macam dah kat Pasar Payang dah rase.
Tukar duit Dong di Vietnam lagi murah. Kalau ada sapa2 nak pergi Vietnam tukar je duit kat airport HCMC. Anda lebih untung berbanding tukar di Malaysia.  
Apa yang paling menarik kebanyakan penduduk Vietnam menaiki motor. Terlalu banyak. Acara aku paling suka dengan rakan-rakan adalah apabila melintasi jalan. walaupon bilangan motor terlalu bnyak jarang berlaku ada kemalangan. Traffic Light kebanyakan jalan memang tidak ada. Memang pakai bantai je la. Aku ingtla lagi tulisan kat tshirt tuh..dia kata..Green..you can go..Yellow you can go..Red u still can go...nmpk x permainan pepatah dorang nih!!
Oyeah!!! Makan malam. Apa yang best makan kami mmg dijaga sangat2 oleh pihak agensi. Kak Amy awk mmg osemla. Wajah keriangan setelah penat berjalan dan dihidangkan dengan nasi pelbagai lauk pauk menyebabkan perut kami tidak berbunyik lagi. Inilah wajah2 geng kami. Sehati sejiwa. Semua sama. hehe
Dah Lepas makan kami dilepaskan ke Night Market. Night Market ni terletak di tepi Ben Thant Market. Ben Thant Market ditutup pada pukul 7 dan digantikan dengan Night Market. Kalau di sini kita boleh dapatkan sehelai baju kurung yang dipenuhi manik2 menggigit jiwa dengan harga yang cukup murah. Murah sangatla. Kebanyakan dijual dalam harga RM50-60 sepasang. Giler kau tak murah!! Apalagi memborongla.
Night Market juga menjual pelbagai barangan. Buah-buahan, pakaian siap, aksesori dan pelbagai barangan boleh didapati di sini dengan harga yang murah. Murah tuh yang penting.
Kalau dah suka durian..kat mana2 pon nampak durian menyebabkan badan menggigil, mata merah menyala, kaki menggeletar..tangan asyik pegang hidung. Tandanya kami nak mkn durian Vietnam. Kebetulan pulak semua mmg kaki durian apalagi kami pakat ramai2 membeli satu durian dan dikongsi ramai2. Bagaikan sebuah keluarga yang bahagia tanpa sengketa. Ye Durian menyatukan kami semua. Hehehe
Hari Kedua kami dibawa ke Cuchi iaitu terowong peninggalan perang Vietnam. Muka2 yang sentiasa bersedia untuk merasai pengalaman melalui terowong tersebut.


Koperal Aida yang berjiwa penyayang berjaya melalui terowong tersebut dengan berjaya. Dengan semangat juang yang tinggi tersebut maka Koperal Aida telah dinaikkan pangkat menjadi Leftenan Muda mengantikan Leftenan Tua Anida yang akan bersara tidak lama lagi. Bila ditanya apakah harapan dia dengan jawatan baru ini..dengan sopan dia menyatakan mahu mendidik Siti Hajar yang kelihatannya keliru samada ingin menjadi jahat atau baik.
Leftenan Tua Anida dan Leftenan Muda Aida begitu berbangga bergambar bersama patung2 di Cuchi ni.Prebet Yani masih dalam pasukan kerana masalah disiplinnya semakin hari semakin baik setelah dinasihati jangan lagi berkawan dengan prebet Siti Hajar. 
Shopping Time lagi. Kami dibawa ke Taka Plaza. di sini terdapat butik2 yang kebanyakan dimiliki oleh Melayu Champa. Pelbagai telekung, baju cotton dan baju siap boleh diperolehi di sini. Agak banyak pilihan yang menarik boleh dapat kat sini. Kelabu mata gakla. Senario orang jual air kelapa di Vietnam ni mmg biasa. Satu buah kelapa 40 000 Dong bersamaan RM6. Mahal gak nooo. Yang kat gambar tuh baru sebahagian plastik...ada sebahagian lagi yang kami tinggalkan kat kedai lagi satu. Nampak tak nafsu membeli kami sangat membuak2. Digalakkan beristighfar jika nafsu tidak dapat dikawal. InsyaAllah petua ni sudah selalu diamalkan dan kadang kala menjadi. Betol tak Yani n Aja???
Acara Malam adalah acara makan. Apa yang best kami dibawa menaiki cruise dan menikmati makan malam di atas kapal menyusuri Sungai Mekong. Romantik bukan?? Romantik jika dengan pasangan. Kalau dengan kawan2 lagila romantik + Gedik. 
Sambil menikmati makan malam kami didendangkan dengan lagu2 Vietnam. Mula2 rase terbuai perasaan..namun lama2 macam hangin satu badan sbb satu patah haram kami tak faham. Tapi selang setengah jam kami dihidangkan dengan persembahan tarian api oleh perempuan Vietnam. Walaupun tiada nyanyian tapi gelekkan perempuan tersebut membuatkan kami tergamam termasuk kami yg perempuan. Kalau yang lelaki tak terbuai perasaan mmg sah dia bukan jantan. Hahaha. Tapi girl tuh mmg hebat. Maksud aku yang belakang tuh, Girl depan baju hijau nih sekali lagi sila abaikan ye. Tapi setulusnya dia seorang SAHABAT yang hebat. Puji ikhlas ni. Hehe
                                     
Lepas Makan Malam di Kapal sekali lagi kami berkunjung ke Night Market. Pencarian kami di Night Market memang tidak akan terhenti selagi tidak dibawa balik ke Malaysia. Sempat juga kami mengurut di Vietnam. Kebetulan pulak geng2 memang suka mengurut jadi dengan kata sepakat kami beramai2 mencari tempat massage. Akhirnya impian kami tercapai. Lega rasa dapat diurut. Sepanjang nak balik ke hotel terdapat satu restoren Islam yang menjual pelbagai makanan dan minuman Malaysia. Tapi humangaih mmg mahal. Satu gelas milo berharga 70 000 Dong bersamaan RM6. Mahal tuh. Memang diakui harga makanan di Vietnam agak mahal.
Hari Ketiga kami dibawa menyusuri Lembah Mekong menaiki boat Cruise Mekong River. Airnya tidakla biru tapi tidak mengalami pencemaran. Bersih je. Kak Nida penuh anggun apabila di snap pic nya seakan2 tahu bahawa dirinya akan masuk blog.
Pemandangan sekitar Lembah Mekong. Awan tu cantik giler. Aku suka!!!
Amy Soraya Ab Aziz. Leader Tour kali ini. Dia mmg sempoi, gila2. Melayan karenah kami dengan penuh sabar. Kakak yang hebat yang tabah menjaga adik2 dan kakak2 yang lain penuh tawaduk. Nak melancong dengan puas hati dan hebat. klik je di SINI !!
                                     
Bot tadi membawa kami ke Thoison Islet. Di sini berpeluang mengenali budaya kaum "Orang Selatan" termasuk ke Pondok Lebah dan kilang gula-gula kelapa. kat sini kita akan melihat proses pembuatan gula2 kelapa secara tradisional. Aku tak suka sangat bila makan melekit kat lidahla..gusila..dan ianya sangatla terlalu manis. 
                                                   
Inilah roomate tersayang aku. Kak Eyla Jaafar. Kerja kat Perodua. Kenal kat sini je tapi macam dah kenal bertahun. sangat sempoi dan perangai gila2 gak. Kakak tqvm coz jadi kakak yg baik dan roomate yang baik dan sentiasa mengingatkan aku yg sentiasa lupa. Nanti kita pergi jalan2 sama2 lagi eh!!

Kat sini kami dihidangkan buah-buahan tempatan spt rambutan, nanas, buah naga dan lain2. Macam kat Malaysia gak. Cuma kat Malaysia bila makan buah rambutan tak de la orang nyanyi2 macam kat atas tuh. 
                                    
Part ni yang paling best. Menyusuri sungai dengan sampan. Yang mendayungnya pula adalah orang perempuan. Memang hebat. Aku pulak x melepaskan peluang untuk merakamkan gambar dua orang perempuan Vietnam. Eh....silap la...tuh kawan aku tuh... dah duduk 4 hari dah macam muka Vietnam peranakan Melayu. hahaha nakjugak interframe!!
Naik sampan dah..naik bot dah..waktu lunch la...Makanan yang sangat pelik. Jangan tanya aku apa nama makanan ni. Sumpah aku tak tau. Kalau ditanya sapa budak dua orang tuh...yang tuh aku boleh jawab. Tapi mmg osemla makanan dia. Setiap kali makan..hidangan udang mesti ada. Setiap kali makan mesti kenyang. Setiap kali makan kami akan tersenyum puas. 
                                                
Sebelah malam macam biasa kami akan pergi ke Night Market. Tengah sibuk memboli tuh tiba2 suara kak nida menyatakan eh tu Fizz Fairuz. Kepantangan bagi aku apabila mendengar nama artis apalagi dengan sepantas kilat aku tanya" nak gambar boleh"??? dengan malu2nya Fiz Fairuzz mengangguk tanda setuju. Dengar arahan dia ni. Tapi memang kacak ciptaan Allah ni. Lesung pipit dia memang dalam la. Tuh sebab Siti Hajar tersengih dengan harapan dan keajaiban bahawa lesung pipit segera dapat ditimbulkan supaya sepadan dengan Fizz Fairuz. Seperti kebiasaanya selepas bergambar atau berjumpa dengan artis mulutnya tak berhenti2 menyebut nama Fizz Fairuz. Rasa mcm nak tampar. Hehe
Oyeah!! Hari keempat. Masa untuk balik ke Malaysia. Malam sebelum balik ahli2 rombongan pon mempacking barang yg sudah diborong begitu banyak. Setiap individu diberikan 20kg setiap orang. Namun kebanyakan ahli rombongan melebihi kg yg telah ditetapkan. Kak Nida sendiri bagasi melebihi 10kg. Kain cotton kan berat. So digalakkan pada yang suka membeli luggage biarla 30 kg. Baru puas hati. Aku sendiri pon terlebih 2 kg. Tetapi atas kebijaksanan Kak Amy maka tiada caj tambahan dikenakan. Sebenarnya untuk 1 kg terlebih dikenakan bayaran 25 USD bersamaan RM75. Mahal tuh!!. Tamatla pengembaraan aku dan rakan2 ke Vietnam. Sesungguhnya Vietnam adalah syurga membeli belah. Apa yang cantik bagi aku adalah bangunan kolonial kot. Lagi satu pengemis tak de sangat berbanding di Bandung.

Wednesday, September 12, 2012

Apa Yang Aku Rasa Hari Ini

Posted by Zainah Senin at 8:48 PM 0 comments
Minda Terasa Melayang Dalam Keriuhan..
Cuba dan Cuba Untuk Mencari Jalan Pulang..
Dalam Kepayahan Tersepit oleh Perasaan..
Bimbang.....

Hidup Perlu Diteruskan Bukan??
Takdirnya, Allah sudah Catatkan..
Sebagai Hambanya Teruskan Perjalanan..
InsyaAllah Semoga Dipermudahkan...
Ameen!!!

Tiba2 rasa nak berpuisi..bersajak..terpengaruh dengan seseorang yang suka bersajak di traffic light. Tiba2 jiwa rasa kosong. Bukan kesemuanya..tapi sebahagian. Mengapa? Pertanyaan dari seseorang semalam membuatkan aku rasa tergamam dengan soalannya. Ya..itu realitinya jika ia berlaku. Dan pastinya ia akan berlaku suatu hari nanti. Bagaimana untuk aku hadapinya?? Tidak terbayang saat itu. Tapi aku yakin Allah sudah catatkan segalanya..perjalanan hambanya. Jodoh, maut, rezeki tu kan rahsia Allah. Dan sehingga saat ini aku yakin...segala yang berlaku dalam kehidupan yang aku dah lalui pasti ada hikmah yang tersembunyi. Pasti!!! 

Perbualan di kantin sambil menghirup air suam kegemaran aku membuat aku terdiam semula. Sekali lagi sebahagian jiwa aku kosong. Kaitan pertanyaan semalam dan juga perbualan yang berlangsung di kantin ini aku kaitkan. Ye sekali lagi minda aku terbang melayang..termenung panjang...ermmm..bukannya kemahuan tapi takdir Allah sudah dituliskan. Apa yang pasti buat masa ini..saat ini..hidup perlu diperjuangkan untuk diri sendiri..orang yang kita sayang dan orang yang menyayangi kita. Yeah!!


Tuesday, September 11, 2012

TABAHLA HATI..

Posted by Zainah Senin at 12:37 AM 1 comments
Sekian lama blog berhabuk..bersawang..tiba2 hati melonjak2 dicuit2 untuk menulis sesuatu di dalam blog hidup segan mati tak mahu ini. Bermulanya cerita pada hari ahad 8 September 2012 pada jam 8.00 Pagi. Dengan rasa gembira menaiki motor bersama kakak kesayangan anem.. menuju ke sawah bendang dengan niat murni berjogging bersama dgn rakan2 aja dan yani. Tidak dilupakan aku membawa tab 10.1 yang belum habis bayar dan juga blackberry yang tak pernah berjauhan sentiasa menemani di sisi. Melihat kehijauan sawah padi di waktu pagi membuatkan hati melonjak2 untuk merakam keindahan yang biasanya tidak dapat aku lihat. Waktu2 begini di hujung minggu biasanya aku masih berenang di katil menggeliat ke kiri dan ke kanan. Namun ajakan anem untuk berjogging membuatkan aku berfikir bahawa menjaga kesihatan lebih daripada tidur terbongkang. Sampai sahaja di sawah..dengan rasa terujanya aku mengeluarkan tab yang belum habis bayar sambil berdiri di atas jambatan yang di bawahnya ada air yang menjadi sumber kepada sawah bendang ini. Tidak semena2..tab yang aku pegang tanpa segan silu meluncur laju jatuh ke dalam air. Apa????? apa perasaan aku?? bercampur baur antara marah..terkejut..biol..semuanya bercampur2 diikuti jeritan tanpa henti dari mulut aku. Anem??? hanya melihat aku menjerit..tanpa menunggu sesaat pun terus aku masuk ke dalam tali air sawah. Menyelam..kuak lentang..gaya berirama aku praktikkan untuk mengambil tab itu. Setelah hampir2 putus asa..akhirnya kaki aku dapat merasa sesuatu yang licin..yeahhh akhirnya tab dalam genggaman tp skrin kehitaman menunjukkan dia mati kelemasan. peritnya jiwa melihat dia kesakitan. Anem??? hanya melihat aku berkuak lentang...hahaha..Aku naik ke atas dengan muka kesedihan. Anem?? menenangkan aku yang kerasukan lalu dia bertanya..mana hset kau jai??? apa???? ku raba poket seluar...ternyata hset aku pon mati kelemasan. Menjerit2 lagi tanpa henti. Kesian!!! kesian pada diri sendiri. Kelalaian membawa derita yang berpanjangan. Tidak lama kemudian aja dan yani pon datang dengan penuh riang. Mereka riang...dan apabila sampai mereka kehairanan. Aku kebasahan..anem kekeringan. Penceritaan semula. Simpati aku harapkan namun ketawa yang diberikan Itulah kawan...Puii!!! untuk mereka. hahahahaha. Tab dan Blackberry cuba untuk dipulihkan. Diharapkan kami boleh bersatu semula macam dulu kala2. Walaupun pagi itu ada tragedi..tp semangat kesukanan tetap diteruskan. Apa yang penting biar hilang harta benda tp jangan hlang kawan. Heheheehe. Kalau ada rejeki..sihatla tab n bb. Kalau tak ada rejeki..kena bekerja sekuek hati..simpan duit kat dalam peti..dah cukup..kita beli lagi!! Hidup perlu diteruskan. Yeah!!! Redha dan Pasrah. 

Sunday, March 25, 2012

TRAVELOG KOREA (DAY 02)

Posted by Zainah Senin at 7:53 PM 1 comments
Hari pertama memang dah osem..so aku tak sabar untuk memulakan hari kedua menjelajah Korea. Sebelum aku terlupa waktu di Korea adalah lebih cepat 1 jam berbanding Malaysia. Dengan semangat membara aku mengejutkan anem untuk solat berjemaah subuh bersama2 di Korea. (hehehe) Apa yang best pihak hotel telah membangunkan kami dengan wakeup call dalam pukl 5 pagi untuk solat dan seterusnya bersiap sedia untuk destinasi seterusnya. Setelah aku mengazankan telinga di telinga anem dengan diiringi lagu Maher Zain..alhamdullilah lena panjang anem telah aku kejutkan. Anem bingkas bangun dengan tangannya menggaru2 di segenap segi badannya. Sebenarnya cuaca yang amat sejuk menyebabkan kami semua kekurangan kelembapan dalam badan atau pendek kata kurang air. Kesannya kulit rasa gatal dan ingin digaru. Untuk hari pertama aku relax n steady. Gatal2 badan tak ada..tapi gatal melihat 'uppa' Korea lebih parah daripada gatal badan anem. Tapi gatal masih di atas landasannya. Berbalik pada gatal..jika korang nak bercuti pada hari sejuk pastikan bawa losyen untuk mengurangkan gatal badan..tapi kalau mengurangkan gatal melihat jejaka Korea sila bawa suami ye..muahahha. Pic kat atas adalah pemandangan di sekitar hotel. Yang nampak putih tu adalah ais yang beku di sekitar sungai. Pehhh sejuknya...Maha Besar Ciptaan Allah.
Setelah bersiap2 mencantikkan diri dengan harapan boleh memikat jejaka Korea dan seterusnya membawa jejaka yang dipikat bertemu ibu yang setia menunggu di Batu Pahat. (angan2 anem, haram untuk kak nida) Sebelum tu perot perlu diisi untuk menyempurnakan misi di atas. Hanya sayuran2 sebagai santapan kerana hotel ini tidak mempunyai logo halal. Sememangnya mana2 hotel di Korea adalah tidak halal tapi kita perlu bijak untuk memilih makanan yang tidak mengandungi babi yang terlarang atau daging2 yang tidak disembelih. So makanan yang dipilih mestilah berunsurkan tumbuh2 tumbuhan kerana ianya bebas dari bahan2 terlarang. Paling penting jangan was-was. InsyaAllah hati yang ikhlas mampu membuatkan kita tersenyum puas.
Buku dalam peti. Masukkan duit buku pon keluar. Malaysia hado?? Menanam semangat membaca dalam kalangan masyarakat Korea. Mungkin disebabkan itu negara mereka lebih maju daripada negara kita.

Pengembaraan diteruskan ke Mt Sorak National Park. Perjalanan mengambil kira2 3 jam. Sepanjang perjalanan terdapat banyak salji di sana di situ di mana2 jua anda berada. Kejakunan, keghairahan, keriangan jelas terpampang di wajah2 kami. Melihat ciptaan Allah di bumi yang lain amat bermakna.
Maha Besar Allah. Paling suka tengok apabila gunung putih atas dia ada awan. Pemandangan yang sangat menawan.
3 Jam perjalanan membawa kami ke restoren Korea untuk lunch.
Apa yang aku bayangkan itu adalah rumah aku. Walaupun nampak buruk dan tidak gah tapi pemandangan yang ada dibelakang membuatkan rumah itu kelihatan seperti hotel 5 bintang. Setiap petang aku keluar untuk menyapu halaman rumahku kerana diliputi salji (guna penyapu ke?) Setiap petang juga rakan2ku seperti anem yg tak tahu malu, kak nida yang tak segan datang untuk menikmati jemput2 buatan tanganku yang amat digemari oleh penduduk sekitar Korea. Kawan2 tolong lempang aku!!!! aku sesat jauh dah ni...
Aksi lompat yang masih relevan pada zaman kini. Aku teringin sebenarnya melompat di tengah2 gunung ganang diliput salji namun kerana kecintaan pada rakan2 hasrat itu terpaksa aku pendamkan untuk snap gmbr mereka kerana keghairahan mereka melompat bak kanggaroo mencari jalan pulang ke Australia namun tersesat di Korea. Jika dilihat dari sudut alam dan manusia pastinya lompatan syaza lebih dramatik dan cantik kerana faktor keringanan tubuhnya. Saiful pula kelihatan riang seiring usianya itu. Farid kelihatannya seperti malu pada diri sendiri kerana lompatannya agak memalukan kedua ibu bapanya, anem..mukanya agak perit dan pastinya PIBG SMKPB malu untuk mengakui itu adalah ahli persatuan mereka.
Sebenarnya untuk melalui jalan berais ni sangatla berbahaya jika tidak berhati2 atau tidak menggunakan kasut yang bermutu buatannya. Sangat licin. Kalau nak datang tempat macam ni pastikan memakai kasut getah atau kasut kulit bagi mengelakkan air masuk ke dalam kasut. kalau air dah masuk dalam kasut ia akan menyebabkan jari2ku sakit semua kerna bermain salji.
Mengabadikan kenangan abadi di Seoraksan National Park bersama Mak Jah( Wanita Besi Berilmu Tinggi ) Kak Nida( Wanita Cekal Berhati Kebal) Anem(Wanita Sopan, Kadang2 Perasan) Kak Amy ( Wanita Sensasi dan Juga Seksi)


Gaya ala2 Charlie Angels. Gaya jerla..kalau dilihat dari sudut komersilnya ketiga2 model ini pastinya tak ada market dalam industri hiburan di Malaysia. Namun tidak salah untuk mencubakan.. so pada sesiapa hendak mengundi Taipkan AFUNDI NEED , AFUNDI AMY, AFUNDI ANEM ke 4444 tekan2 tak dapat. Sokonglah Artis Tempatan k.
Aja-Aja Fighting. Kalau kat Malaysia takkan nak baling batu bata atau batu kerikil. Takut ada yang jadi arwah. So kesempatan untuk main salji..baling2 salji memang gue sama rakan2 lain nggak kami lepaskan deh. Perlawanan yang berlangsung selama 5 minit diakhiri dengan kemenangan di pihak aku kerana aku menggunakan teknik ansur maju. Manakala anem menggunakan teknik menjawab yang salah.
Patung ni sangat besar. Tu jer nak cakap.
Gara2 mulut Farid yang tidak ada insurans akhirnya kami tersenyum bangga di sisi uppa Korea. Uppa ni pegang bahu aku lagi. Aku cakap kat dia..haramla uppa..tapi dia kata berlapik tak pe..Aku mendengus marah..akhirnya tersenyum rela.
Setelah bermain2 salji. berkejaran ke sana sini ..akhirnya disebabkan faktor usia yang semakin meningkat maka Kak Nida n Kak Amy terpaksa berhenti seketika untuk menikmati kopi Korea. Kopi di Korea adalah agak mahal. Orang Korea juga paling suka minum kopi. Aku bukanla penggemar kopi yang tegar tapi serius kopi dorang memag sedap dan kaww.
Kerana ketidakpuashati anem kerana kalah pada perlawanan aja2 fighting tadi tanpa sedar semasa aku menikmati keindahan gunung ganang anem telah membaling salji kat aku. Akibatnya muka aku terguris luka. Dengan rasa marah aku telah menendang, menumbuk, menghempuk sehinggakan lelaki di atas itu berlari2 keanak2kan kerana ketakutan meninggalkan kami. Adegan semasa aku membelasah anem terpaksa aku cut kerana ianya tidak sesuai untuk tontonan umum. Maafkan aku Anem.


Snowman buta sebab mata dia dah kena copot. Tapi dia masih boleh tersenyum.
Seterusnya kami dibawa ke Pasar Ikan. Kat sinila macam2 ikan yang tak pernah aku jumpa. Namanya ikan tapi bentuknya tak macam ikan. Aku tak tahu ikan ni duduk area mana kat laut. Ikan yang kat Malaysia duduk area mana pulak ye. Kenapa ikan di Malaysia tak sama dengan ikan di Korea? kenapa ikan kat Korea tak ada kat Malaysia? Kenapa ..kenapa..soalan yang tak ada jawapannya lagi. Tak pela nanti aku google sendiri.
Salah satu menu yang dijual di Pasar Ikan. Yang ni bukan ikan ek tapi serangga digoreng. Bau dia sangatla tengik, hamis dan saat ini aku merasakan bau kentut manusia mungkin lebih elok baunya berbanding bau benda alah ni. Uwekkkkkkk
Sejenis ikan. Kan aku dah kata ikan dia pelik. Muka dia langsung tak menunjukkan dia ni berketurunan ikan. Sumpah lain gila. Aku rasa kat laut dalam ni pasti ikan2 lain tak kawan dengan dia kerana rupa dan bentuk yang sangat berbeza. Agak2nya la..biasala terpengaruh cerita sinetron dan telenovela.
Sebenarnya malu aku nak mengatakan dia ni kawan aku. Tapi masalah besarnya ramai ahli rombongan yang mengatakan bahawa si anem ni kakak aku. Puii. Aku mana ada kakak yang bersikap seperti ini meratah ikan di tempat awam tanpa memikirkan maruah adiknya. Malas aku nak cerita pasal kakak tak rasmi aku ni. Ikan ni telur dia banyak dan dipanggang. Rasanya bolehla...tapi bila aku naik bas jer..ada orang tegur pehhh bau ikanla..
Ketam ni jari2nya runcing dan halus. Mesti malas buat kerja rumah masa kat laut dalam ni.
Dah berjimba2 di Pasar Ikan seterusnya kami dibawa ke Abai Village. Kat Perkampungan Nelayan ni la lokasi untuk penggambaran "Autum in My Heart". Bermula daripada cerita inilah kita mula mengenali Korea. Bermula daripada cerita inilah Abai Village menjadi terkenal.
Ha Tu dia aksi heroin daripada Malaysia. Anida atau nama glamernya di Korea adalah Gamsamida.
Feri ni pon ada kat salah satu babak cerita Autum in My Heart. Sebenarnya Anem di ajar oleh Ajushi untuk mengerakkan feri dengan menggunakan alat tersebut. Takla jauh mana dalam 3 minit dah sampai ke seberang. Interaksi antara kami dengan pakcik ni macam ayam dengan itik. Kami cakap bahasa melayu dia cakap bahasa korea. Tapi kami seakan2 dapat memahami apa yang dia maksudkan dan dia juga begitu. Cayala ajushi!!!!
Pemandangan memukau mata. Walaupon namanya perkampungan nelayan..namun bau ikan memang tak ada. Sistem yang dorang amalkan memang terbaik.
Kenangan kami bertiga. Kak Long, Kak Ngah dan adik chik. (akula adik chik tu) hahah
Wanita Korea. Pandai berbahasa Inggeris dan sangat ramah. Usia makcik ni dah 45 tahun nyah!!!
Dinner Time. Yang lain sama menu sebelum itu. Tapi Ikan bakar dia memang marbelesssssss.
Setelah penat berjalan akhinya time to sleepppp. Krohhhhhhh2. (dengkur anem n kak nida ni) Hotel yang kedua kami menginap. hotel ni sama best ngan hotel pertama tadi. Tidak sabar untuk memulakan hari ketiga menjelajah Korea. Maaf pada kawan2 yg aku kutuk. Gurau2 membawa bahagia. Kita jumpa di Day 03.
Sapa2 ak baca day 01 boleh klik sini DAY 01
 

Template Copy by Blogger Templates | BERITA_wongANteng |MASTER SEO |FREE BLOG TEMPLATES